Zelfcuratie revisited
Een aanvullende notitie op mijn vorige blogpost. Ik volg al tijden de RSS feed met de aantekeningen die Ton maakt bij websites, bedoeld voor zijn eigen PKM systeem. Ik weet het, het is enorm meta en zelfs een beetje vreemd. Maar ik weet dat Ton’s notities soms relevante links bevatten voor mij om verder over te denken. En laat ik na mijn vorige gedachtenstroom over vertragen en verdiepen met RSS nu een krabbel van Ton tegenkomen die me ook al bezighield: Discovery. Vindbaarheid.
Want een stapel ongelezen artikelen in mijn feedreader is één ding, maar ik mis nog steeds een eigen algoritme om me dagelijks het meest interessante voor te schotelen. Zelfcuratie noemde ik het een jaar geleden.
Laat ik het sterker uitdrukken, ik wil dat mijn feedreader zo’n goed lokaal, zelflerend, veilig en privé algoritme heeft, dat het mij verleidt om er zo lang mogelijk te blijven. Immers, ik abonneer me op honderden feeds om er iets uit te halen. Maar ik kan alleen zelf een aantal zoekfilters instellen die heel binair iets wel of niet laten zien. Maar juist de serendipiteit, al bladerend door een lijst met titels, iets openen wat je niet vooraf had verwacht. Een titel die je triggert. Of juist in combinatie met de auteur je doet verwonderen wat de inhoud kan zijn. Een lange blogpost die je aandacht opslokt, omdat het een onderwerp is dat wel een latente interesse heeft, maar net niet genoeg om er aan te denken een filter te maken.
Zo’n algoritme bouwt zich op met mijn voorkeuren, geeft zo nu en dan een onverwachte suggestie en past zich stilletjes aan op basis van mijn gedrag. Ik an zelf aan de knoppen zitten en op eenvoudige wijze bepaalde parameters net iets hoger of lager zetten.
Zoals Drew Breunig zegt in de blogpost, die ik ontdekte dankzij een toevallige klik in de feed van Ton op basis van de titel.
The content you want is almost certainly out there, but the odds are against you finding it. AI could help with discovery, sifting through the oceans of human creation to find something special.
Laat dat zeven en schiften nu eens beginnen op mijn lokale machine in plaats van het wereldwijde web.
Je reactie?
Laat gerust een reactie, vraag of gedachte achter. Hou het netjes, be cool.