Frictie in presenteren - Digitale Fitheid
Maandagavond besloot ik naar de zesde Nederlandstalige Obsidian meetup te gaan, die onder de vlag valt van de Digitale Fitheid Community. Ton Zijlstra heeft een fraai verslag geschreven van de avond, evenals wat aandachtspunten. Ik wil de onderwerpen van de sprekers niet herhalen, maar wel kort in gaan op een van de aandachtspunten van Ton. Plus wat eigen gedachten.
Ik kwam ongeveer 40 minuten na aanvang binnen, dus de discussie was al levendig op gang gekomen. Het is fijn om te zien om hoe divers het publiek is in ervaring en gebruik van Obsidian. De gesprekken gingen soms heel diep, soms kwam er snel een antwoord, soms was het samen zoeken naar de vraag achter de vraag. Net als Ton ben ik onder de indruk van Maarten den Braber’s gebruik van de PDF++ plugin, iets wat ik zelf ook zeker meer ga onderzoeken hoe die mij kan helpen.
Frictie in notities
Na de plenaire discussie had ik nog een goed gesprek met Muhammed Kilic en Marieke van Vliet - van der Graaff, onder andere over het bewust inzetten van frictie om je meer te laten reflecteren op je periodieke notities. Het is een gebied wat ligt aan de Quantified Self movement, waar veel van de dagelijkse bezighouden worden vastgelegd, vaak geautomatiseerd. Ik kies er bewust voor om elke zondagochtend een Wekelijkse Notitie te schrijven in Obsidian, die ik op dat moment terughaal uit eerdere bronnen. Ik schreef hier in januari al uitgebreider over, hoe ik mijn mediaconsumptie en agenda van de voorgaande week op een rij zet. Plus mijn eigen gedachten over die week. Voor mij is die frictie, om het juist terug te halen uit andere bronnen, een vorm van reflectie en rust die ik in de notitie breng. Ik hoef er geen productiviteitsrendement uit te halen, ik hoef er geen doelen mee te behalen. Het is wat het is. Ik kijk om de paar weken terug en vind er zelf iets van. Wat dat ook mag zijn. Dat principe van frictie in je notities en PKM brengen vind ik een interessante. Soms mag je er juist wat moeite voor doen om je eigen werk verder te brengen. Je eigen leven misschien wel. Wat een metafoor.
Frictie in presenteren
Het brengt me op een opmerking van Ton in zijn blogpost:
Voelen we ons kwetsbaar in het tonen van onze tools en werkwijzen? Het aantal malen dat ‘tell’ ook met ‘show’ werd ondersteund was daardoor beperkt, en dat is jammer vind ik.
Ik kan dat beantwoorden met een overtuigend “ja”. Ik denk dat dit heeft te maken met zowel de verwachting van de avond als mijn eigen werk. In de uitnodiging van de PKM avond is te lezen
Ben je fan van Obsidian? Wil je er vragen over stellen of je vondsten delen met andere geïnteresseerden? Dan is dit je kans!
Een open uitnodiging om vragen te stellen of iets te delen. Maar de realiteit is dat degene die een vraag heeft, soms ook het verzoek krijgt om het scherm te delen om de vraag te verduidelijken. En daar zit de crux. Dat is iets wat je graag wil voorbereiden. Het is een performatieve actie waarmee je jezelf blootgeeft en waar mogelijk onverwachte zaken op het scherm komen. Een foutmelding, een privé notitie, een halve werkwijze. Iets wat je liever niet deelt met anderen op een groot scherm. Voor mezelf, ik laat mijn eigen Obsidian vault niet aan de buitenwereld zien. Er staan zaken in die privé zijn en ik weet nooit exact waar wat staat. Daarom zal ik niet snel ter plekke mijn laptop aan een scherm hangen voor een publiek dat ik niet 100% ken.
Toen ik Evernote consultant was, had ik om die reden een demo account met demo notitieboeken. Die vulde ik zo nu en dan aan met specifieke notities voor de presentatie of workshop die ik geef. Dat kan voor Obsidian net zo gelden. Ik kan prima een demo-vault maken waar een groot deel van mijn notities en plugins in zijn gekopieerd, maar waar ik heel bewust veel notities niet in toe laat. Die vault kan ik dan prima op het podium gebruiken. Maar dan moet ik daar wel aan denken bij de volgende PKM/Obsidian meetup.
Wat me brengt op de uitnodiging in de agenda. Die kan duidelijker. Zorg dat de verwachting duidelijk is, dat als je vragen stelt, de kans bestaat dat je deze op het podium stelt met je eigen vault als referentie. Zorg dus voor een backup of demo vault. Wil je iets delen met anderen, zorg dat dit een beetje is voorbereid met een specifieke workflow. Ik denk als een tekst van deze strekking in de agenda komt, of in de mail uitnodiging, dat de verwachtingen duidelijker zijn. Misschien is het een idee om de middag voor de meetup al eerste vragen te verzamelen, zodat je een start hebt. Zo kun je de avond iets beter stroomlijnen en mogelijk zelfs een logische opbouw garanderen. Zonder dat het de charme verliest van de community-meetup die het nu is.
Your thoughts?
Feel free to leave a comment, question or any other thought on this post. Or just leave a thumbs up!