Sinds ik afscheid nam van Evernote heb ik een paar andere tools geprobeerd om mijn notities, aantekeningen en losse gedachten bij te houden. Roam en Notion sprongen het meest in het oog. Maar inmiddels ben ik al lange tijd groot fan van Obsidian.

De grote voordelen voor mij zijn dat het lokaal draait en vooral tekst is. Natuurlijk is Notion of Craft fantastisch om eigen systemen mee in elkaar te klikken. Als zoiets lokaal zou draaien, met eigen backup mogelijkheden, dan zou ik het direct kopen en installeren.

Obsidian is voor mij een heel handig kladblok en archief tegelijk. Ik kan snel een outline maken voor een nieuwsbrief. Ik hou er aantekeningen van gesprekken in bij. Ik verbind losse artikelen aan elkaar door middel van backlinks. Zo bouw ik een offline en privé Frankopedia op.

Waar ik uiteindelijk wil eindigen is een systeem dat naadloos aansluit bij mijn online aanwezigheid. Ik kies wat ik wil publiceren en als mogelijk is er een constante koppeling tussen Obsidian en mijn site.

Ik ben blij dat ik mensen als Martijn Aslander en Joost Plattel in mijn netwerk heb. Martijn kan als geen ander enthousiast uitleggen waarom tools als Obsidian zo relevant zijn in de huidige kennis-samenleving. Joost draagt bij aan de community met een Obsidian plugin waarmee je je eigen verzameling slim kunt ontsluiten.

Op 20 november is de derde NL Obsidian Meetup. Virtueel natuurlijk. Schuif aan!