De afgelopen week heb ik Dave Winer’s Drummer getest op verschillende schrijfmomenten. Als ik snel iets wilde publiceren, als ik een gedachte had die er uit moest. Om iets te delen. Afbeeldingen plaatsen.

Mijn persoonlijke ervaringen zijn wisselend. Ik vind het schrijven in een Outline format echt een ander gevoel geven. Veel meer een stream of thoughts dan een vooraf opgezette blogpost.

Voor een doorgewinterde content-marketeer is Drummer en schrijven in outlines niets. Je uitzicht op het scherm is namelijk geen pagina die je vult met koppen, subkoppen, opmaak, illustraties etc.

Het is een reeks losse zinnen die na publicatie één geheel worden.

Bewijs

Maar zoals Amit Gawande zegt in zijn blogpost:

You are writing in perpetual draft mode. It keeps saving while you build on your thoughts. No going back to a post list and worrying about what posts to write next. Keep writing, publish when you think you are done

Daar heeft hij groot gelijk in. Je bouwt op je eigen gedachten. Je schrijft veel meer voor jezelf dan voor een publiek. Dat is een groot verschil met bijvoorbeeld WordPress of andere blog CMS’en. Met Drummer is je moederschip nog meer jouw moederschip.

Het is goed om te zien dat de community rondom Drummer langzaam groeit en men elkaar helpt met de eerste stappen. Dave Winer zelf laat weten dat de verschillende error-rapporten hem boven het hoofd groeien. Alles is open source, dus in theorie kan iedereen de fouten in de software verbeteren. In de praktijk zal dat altijd een te kleine groep blijven.

Drummer mist tot op heden ook elke moderne feature die een contentmarketeer of meer gevorderde blogger wel wenst.

Geen ingebouwde analytics

Geen ingebouwde SEO

Geen ingebouwde share images voor social

Mist een goede imagebrowser/image uploader (maar daar wordt aan gewerkt)

Geen reactie mogelijkheid

Geen ingebouwde share mogelijkheden

Zeer beperkte theme mogelijkheden. Alleen als je zelf host en bereid bent in de code te duiken

Maakt het dan een minder blogsysteem? Niet in de minste plaats. Ik denk dat er zeker ruimte voor is. Er zijn voldoende schrijvers of aspirerende schrijvers die graag iets willen publiceren maar al benauwd krijgen bij een blogsysteem wat bovenstaande allemaal wel heeft.

Mensen die gewoon iets willen schrijven en publiceren. Zonder zich druk te maken over social, over statistieken, over instellingen. Met Drummer start je op en je bent live. Het heeft bewust weinig franje.

Drummer is geen systeem wat ik constant zou gebruiken, maar de manier van schrijven kan voor sommige formats goed werken. Schrijven in outlines is een manier van schrijven die ik ook wel in WordPress terug zou willen zien.

Of een koppeling tussen Outline software en WordPress. Wie weet wat er nog komt.