In onze buurt wordt veel verbouwd. Projectontwikkelaars en snelle handelaren kopen oudere panden op, splitsen ze, zetten er wat goedkope werkkrachten in om de boel te verbouwen en binnen een paar weken staat er een nieuw huis. Of eigenlijk, een pand met meerdere appartementen. Die niet voor een zacht prijsje worden verhuurd. Het is een ontwikkeling die moeilijk is te stoppen, die landelijk plaatsvindt. Maar zeker in onze buurt, de Schilderswijk in Utrecht.

Nu dreigt een ouder pand om de hoek hetzelfde lot. Met als grote verschil dat wij en onze buren er direct hinder van ondervinden. Verlies van daglicht in de achtertuin, minder privacy door de bouw van appartementen die op onze tuinen uitkijken, meer parkeerdruk in de straat.

Voor het eerst in mijn leven heb ik een bezwaar aangetekend bij de gemeente. Een rituele handeling wat me officieel een oudere brommerige buurtbewoner maakt vrees ik. Ik ben gelukkig niet alleen. Met de buren hebben we massaal bezwaar aangetekend tegen de vergunning die dreigt te worden afgegeven.

Het hele proces loopt al sinds de zomer. En het blijft de overheid, het gaat allemaal niet zo snel. Er is tot op heden nog geen besluit genomen. Sterker nog, het beslissingstraject is met 6 weken verlengd.

Die berichtgeving is te vinden op de site van de overheid, de Officiële Bekendmakingen. Hier kun je zoeken op straatnaam, dossiernummer, kenmerken, noem maar op.

En wat ik dan nog eigenlijk het leukste vind, is dat de zoekresultaten als RSS feed zijn op te slaan. Heerlijk. Ik krijg u automatisch een melding als er iets nieuws is op het dossiernummer van de vergunning. Zo zie je maar, het is een kleine moeite om een feed te genereren van de informatie op je site. Maar je kunt er altijd nieuwe vrienden mee maken.